نفرت پراکنی از دسته جرایم نفرت محور (به انگلیسی: Hate crime) می باشد. جرایم نفرت محور هر عمل و رفتاری را شامل می شود که یک مجرم، قربانی اش را به دلیل عضویت در یک گروه اجتماعی یا نژاد خاص هدف قرار داده باشد. از قبیل حمله فیزیکی، صدمه به اموال، قلدری، آزار و اذیت، آزار زبانی یا توهین، دیوارنگاری تهاجمی یا نوشته ها و نامه های حاوی نفرت. اما نفرت‌پراکنی (به انگلیسی: Hate Speech) توصیفی است که هدف از آن بدگویی از افراد به علت ویژگی‌های تغییرناپذیری مثل نژاد، قومیت، ملیت، دین، جنسیت، سن یا معلولیت است. واژه‌ی «توصیف» را به این علت به کار بردیم که نفرت‌پراکنی فقط لفظی نیست. بلکه نمادها و تصاویر معطوف به تحقیر افراد به علت ویژگی‌های مادرزادی شان را نیز دربرمی‌گیرد.

تاثیرات نفرت پراکنی

مقابله نکردن با گسترش نفرت‌پراکنی به کرامت افراد آسیب می‌رساند و می‌تواند پیامدهای مهمی ــ از جمله خشونت تعصب‌آمیز ــ در سطح اجتماعی داشته باشد. از جمله:

1- فجایع ضد بشری

گفتار حاوی نفرت پراکنی می تواند محدوده گسترده ای از پیامدهای پیش بینی شده و نشده را به دنبال داشته باشد. و نه تنها قربانیان بلکه تمامی آحاد یک جامعه را درگیر کند. همچنین گفتارهای حاوی نفرت پراکنی می تواند ذهن افرادی که زمینه های پذیرش آنرا دارند به سوی اَعمالی بدتر سوق دهد. و باعث گسترش و تشدید نژادپرستی و سایر رفتارهای مخرب در جامعه شود. رسانه‌های جمعی و فناوری‌های ارتباطی در استفاده از نفرت‌پراکنی نقش دارند و تأثیر آن را افزایش می‌دهند.

در عصر اطلاعات با استفاده از روزنامه‌ها و مجلات و نیز اینترنت می توان به رواج احساسات منفی و اطلاعات نادرست در میان قشر باسواد جامعه درباره‌ی اعضای دیگر گروه‌های هویتی دامن زد. در آلمان نازی، روزنامه‌ها و رادیو پروپاگاندا علیه یهودیان را اشاعه می‌دادند و مردم را برای یک کشتار بزرگ متقاعد می کردند. و در واقع آنها زمینه را برای هولوکاست و مرگ 6 میلیون یهودی مهیا کردند. در اواخر قرن بیستم، اکثریت قومیِ هوتو در رواندا از رادیوی محلی به نام هفت تپه برای اشاعه‌ی اطلاعات گمراه‌کننده درباره‌ی توتسی‌ها استفاده کردند. امری که در نهایت به مرگ بیش از 800 هزار نفر انجامید.

2- محرومیت جامعه میزبان از توانمندی مهاجران

از دیگر نتایج خسارت بار نفرت پراکنی، محرومیت کشور میزبان از شایستگی ها، قابلیت ها و نبوغ بالقوه و بالفعل جامعه مهاجر است. تنها نیم نگاهی به آمار مهاجران موفق در کشورهای مهاجرپذیر مانند آمریکا و بخصوص توجه به ایرانیان و افغانستانی های موقع موفق در این کشورها نشان می دهد که چگونه با قانونگذاری صحیح، فرهنگ سازی درست، ادغام آنان در جامعه مقصد و رفع موانع پیشرفت مهاجران توانستند بهره عظیمی از توانایی ها و قابلیت های جامعه مهاجر ببرند.

3- تاثیرات مخرب بر افراد

نفرت‌پراکنی علاوه بر دامن زدن به خشونت تعصب‌آمیز و نسل‌کشی در سطح اجتماعی، به شدت بر افراد هم تأثیر می‌گذارد. تبعیض علنی به تنش و اختلالات رفتاری، به‌ویژه در اقلیت‌های نژادی/قومی یا کودکان از نظر اجتماعی‌اقتصادی محروم، می‌انجامد. تأثیرات کوتاه‌مدت آزار و اذیت احتمالاً عبارت‌ است از احساس شرمساری، خجالت، سرافکندگی، اضطراب، ترس، خشم، سرخوردگی، یا درماندگی. تأثیرات بلندمدت احتمالاً عبارت است از اضطراب مستمر و حتی افسردگی.