نام کتاب :کتاب حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد (استفاده و سوء استفاده از وتو)

نویسنده : دکتر محمود محمدی

ناشر :معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی

محل نشر: تهران 

تاریخ نشر: 1389

تعداد صفحات: 385


معرفی اثر: 

در سال 1989 انتشارات یانوآ ایتالیا کتابی را با عنوان « کتاب حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد - استفاده و سوء استفاده از وتو» به قلم محمود محمدی منتشر کرد و از آن به عنوان اولین اثر در جهان در نقد عملکرد سازمان ملل و شورای امنیت و سوء استفاده از وتو به گواه مرکز اسناد سازمان ملل یاد می کرد. این کتاب پایان نامه دکترای یک دانشجو در سال های گذشته بود که بزرگانی بر آن دیباچه نوشته بودند و برای اولین بار در مرکز اسناد سازمان ملل از تمام قطعنامه های وتو  شده، اجماع شده و .... به صورت حضوری خلاصه نویسی کرده بود و واژگان و نگاه و نوع دفاع و محکومیت و شگردها و شیوه ها را رمزگشایی کرده و در فصول متفاوت پایان نامه اش به آنها اشاره کرده بود و نحوه های سوء استفاده از وتو در اشکال مختلف را نشان داده بود و پیشنهادهایی را برای اصلاح منشور سازمان ملل ارایه کرده بود و گویی فرمایش حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر «حق وتو قانون جنگل است» را به روش حقوقی و آکادمیک و تحقیق در پیشینه و روز آن ، القاء کرده بود! اساتید وی به دلایل متعدد از جمله نوآوری در موضوع و استنادات مکفی که از سفر آمریکا با خود آورده بود، نمره عالی و اجازه انتشار به وی داده بودند. نسخه فارسی این کتاب هم 20 سال بعد و پس از به روزرسانی قطعنامه های صادره، در ایران با همان عنوان چاپ و منتشر شد. از قضا پس از چاپ کتاب در ایتالیا، ایتالیا جنبش کلوپ قهوه را راه انداخت و پس از انتشار آن در ایران، 120 کشور را دور هم جمع کرد!

کلوپ قهوه شورای امنیت یا «اتحاد برای اجماع» به رهبری ایتالیا و از سال 1995 به عنوان یک جنبش در مخالفت با گسترش کرسی های دائمی شورای امنیت سازمان ملل ظاهر شد و کماکان در همان مسیر پیش می رود و پیشنهادهای متعددی برای اصلاح شورای امنیت از محدودیت در بکارگیری وتو فقط در ذیل فصل هفتم تا افزایش اعضای غیردائم و.... مطرح و پیگیری کرده است. آخرین بار در سال 2011 تعداد 120 کشور در رم برای تدبیر این موضوع گردهم آمدند و موفق شدند نحوه انتخاب اعضای غیردائم شورای امنیت را به نحوی که کشورهای کوچک تر هم بتوانند مشارکت کنند، تغییر دهند. چین نیز به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت با این کشورها همراهی می کند. در آخرین بیانیه رسمی این گروه از کشورها هم در اوایل سال 2023 اعلام شد که از مجموع 193 عضو سازمان ملل تا آن تاریخ 60 عضو هرگز رنگ عضویت در شورای امنیت را ندیده اند!

مطالعه کتاب «حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد» (استفاده و سوء استفاده از وتو) به تمامی دانشجویان و پژوهشگران علاقمند به عادلانه سازی نظام بین الملل و بخصوص ساختار سازمان ملل متحد توصیه می شود. 


https://irrcmr.com/post/527