دکتر احمد کاظمی در نشست تخصصی «حقوق بشر و دولتهای غربی، از نظر تا عمل» با تبیین مبانی «نظام بینالمللی حقوق بشر» و «حقوق اقلیتها»، افزود: برخلاف شعارهای حقوق بشری امریکا، کارنامه این کشور در حوزه حقوق اقلیتها و رنگینپوستان، سیاه است.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه در سخنرانی خود با عنوان «حقوق بشر امریکایی و مسئله اقلیتها» با اشاره به اینکه نظام بینالمللی حقوق بشر، دارای دو دسته اسناد عام و خاص هست، افزود: اگرچه در منشور سازمان ملل با نگاه فردگرایانه و عام حقوق بشری، به موضوع اقلیتها اشاره نشد؛ اما در ماده ۲۷ «میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی» که بخشی از «منشور جهانی حقوق بشر» است، با رویکردی سلبی، بر حقوق فرهنگی، مذهبی و زبانی اقلیتها اشاره شده است.
دکتر کاظمی با تأکید بر اینکه تصویب «اعلامیه حقوق اشخاص متعلق به اقلیتهای ملی یا قومی، مذهبی و زبانی» در سال ۱۹۹۲ در مجمععمومی سازمان ملل، تحولی بزرگ در نظام بینالمللی حقوق اقلیتها محسوب میشود، افزود: تحتتأثیر این اعلامیه، اقلیت ملی نیز به اقلیتهای مذهبی، قومی و زبانی اضافه شد و اقلیتهای چهارگانه عُرفی بر اساس عناصر متمایزکننده «مذهب، نژاد، زبان و منشأ ملی» در حقوق بینالملل بشر عینیت یافتند.
این استاد حقوق بینالملل دانشگاه، افزایش دایره حقوق اقلیتها از حقوق سنتی شامل حقوق فرهنگی، زبانی و مذهبی به حقوق مدرن از جمله حق مشارکت مؤثر، حق تماس، حقوق اقتصادی و حق همگرایی برابریطلبانه (باهدف مقابله با ادغام اجباری) را مهمترین دستاورد اعلامیه ۱۹۹۲ اقلیتها عنوان کرد.
دکتر کاظمی در ادامه تأکیدکردن: از حدود ۳۴۰ میلیون جمعیت امریکا، ۶۱.۳% سفیدپوست و اکثریت هستند و بقیه (۳۲.۷%) اقلیتها هستند که در شش گروه سرخپوستان (بومیان قتلعام شده امریکا)، سیاهپوستان، زردپوستان، لاتینوها، مسلمانان و یهودیان قابلدستهبندی هستند.
وی افزود: کلیدواژه مشترک در اسناد بینالملل عام و خاص حقوق بشر، واژه منع تبعیض و ممنوعیت نژادپرستی است؛ اما به اذعان نظریهپردازان امریکایی و گزارشهای جهانی، امریکا از «نژادپرستی سیستماتیک» رنج میبرد که از تاریخ استقلال این کشور تاکنون ادامه دارد که نمودهای آن را جهانیان در قیامهای ضدنژادپرستی در سال ۲۰۲۰(۱۳۹۹) در سراسر امریکا و در اعتراض به مرگ «جرج فلوید» سیاهپوست و شکلگیری جنبش «نمیتوانم نفس بکشم»، شاهد بودند.
استاد حقوق بینالملل دانشگاه، گزارش سال ۲۰۲۳ خانم «آشوینی کی. پی»، گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره «اشکال معاصر نژادپرستی، تبعیض نژادی، بیگانههراسی و عدم تحمل»، در خصوص وضعیت حقوق بشر در امریکا را جدیدترین سند برای ارزیابی وضعیت اقلیتها در امریکا خواند، و افزود: این گزارشگر سازمان ملل وجود نژادپرستی سیستماتیک، و عدم تحمل علیه سیاهپوستان، و سایر جوامع اقلیت در امریکا را شوکه آور و نگرانکننده ذکر و تأکید میکند که تبعیض در تمامی وجوه جامعه آمریکا در حوزه آموزش، رسانه، بهداشت، دسترسی قضایی، امنیت غذایی، حکمرانی و خشونت پلیس کاملاً مشهود است.
دکتر کاظمی در پایان با تأکید بر اینکه امریکا سالانه در گزارشهای حقوق بشری بخشی را به وضعیت حقوق اقلیتها در دیگر کشورها اختصاص میدهد، افزود: واشنگتن در نقض اعلامیه حقوق اشخاص متعلق به اقلیتهای ملی یا قومی، مذهبی و زبانی و مبانی حقوق بینالملل اقلیتها پیشرو هست، بنابراین صلاحیت مداخله و اظهارنظر درباره وضعیت اقلیتها در دیگر کشورها را ندارد.
شایانذکر است همزمان با هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی، نشست تخصصی «حقوق بشر و دولتهای غربی، از نظر تا عمل» در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی با حضور تعداد از اساتید حقوق این دانشگاه برگزار شد. 10/04/1403