نام کتاب: قفقاز در تاریخ معاصر

نویسنده:ریچارد هوانسیان، فرانسوا ژرژن، هارون ییلماز، پل دومون

مترجم:کاوه بیات

انتشارات:انتشارات شیرازه کتاب ما

سال انتشار: 1400

تعداد صفحات: 93 صفحه 

معرفی کتاب قفقاز در تاریخ معاصر

کتاب قفقاز در تاریخ معاصر نوشته ریچارد هوانسیان، فرانسوا ژرژن، هارون ییلماز و پل دومون و ترجمه کاوه بیات است. انتشارات شیرازه کتاب ما این کتاب را منتشر کرده است؛ کتابی حاوی مجموعه مقالات در باب تاریخ قفقاز. این اثر از مجموعه‌ «آسیای میانه و قفقاز» است.

درباره کتاب قفقاز در تاریخ معاصر

کتاب قفقاز در تاریخ معاصر دربردارنده مقالاتی درباره تاریخ معاصر قفقاز است که به قلم ریچارد هوانسیان، فرانسوا ژرژن، هارون ییلماز و پل دومون به رشته تحریر درآمده‌اند. بسیاری از این مقالات در سال‌های نخست دهۀ ۱۳۷۰ شمسی در دوره‌ای گردآوری شدند که در قیاسِ با امروز و امکانات نهفته در جهان مجازی، دسترسِی به منابع و مآخذ محدود بود؛ برخی از مقالاتی که در این مجموعه ترجمه شدند، نسبتاً متأخر بودند و جنبۀ تحقیقی و تاریخ‌پژوهانه دارند و برخی نیز نوشته‌هایی قدیمی‌تر به قلم پاره‌ای از فعالان سیاسی برجای‌مانده از دورۀ کوتاه استقلال آن سامان در سال‌های بعداز جنگ اول جهانی.

کاوه بیات در مقدمه این اثر بر ضرورت آشنایی و اطلاع ما از سرگذشت قفقاز تأکید کرده است. سرگذشت قفقاز به‌ویژه در این ۲۰۰ سالی که از جدایی این خطه از قلمروی ایران و بی‌اطلاعی نسبی ما از حال‌وروز مردمان آن حدود می‌گذرد، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. ۱۳ مقاله در اثر حاضر گردآوری شده که عنوان آن‌ها عبارت است از «احمدآقااوغلو در فرانسه (۱۸۹۴-۱۸۸۸)»، «انقلاب ۱۹۰۵ در قفقاز»، «برساختن هویّت آذربایجانی در سایه ایران و ترکیه»، «جمهوری دموکراتیک آذربایجان (سال‌های ۱۹۲۰-۱۹۱۸)»، «نقش حزب داشناکتسوتیون در جمهوری ارمنستان»، «درگیری‌های ارمنستان و آذربایجان بر سر مسئلۀ قراباغ (۱۹۱۹-۱۹۱۸)»، «فروپاشی جمهوری آذربایجان: تبانی شوروی و ترکیه (۱۹۲۰)»، «چهار یادبود در تاریخ جمهوری آذربایجان»، «واپسین تلاش: مذاکرات داشناک‌ها و بلشویک‌ها در ریگا، ۱۹۲۱»، «گارِگین نِژده، یک زندگی‌نامۀ کوتاه»، «انقلاب و شورایی‌گردانی در شمال قفقاز»، «باکو، چهارراه انقلاب، ۱۹۲۰-۱۹۱۹» و «کنگرۀ باکو؛ سرآغاز تحوّلی نو در سیاست خارجی شوروی ».

خواندن کتاب قفقاز در تاریخ معاصر را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به دوستداران تاریخ معاصر قفقاز پیشنهاد می‌کنیم.

درباره کاوه بیات

کاوه بیات متولد ۱۳۳۳ در تهران، تاریخ‌نگار، پژوهشگر ایرانی و نوه دختری «صولت‌الدوله قشقایی» است. بیات مقالاتی در فصلنامه «گفت‌وگو»، ماهنامه «جهان کتاب» و ماهنامه «اندیشه پویا» نگاشته است. او دبیر مجموعه‌های «تاریخ معاصر ایران» و «آسیای میانه و قفقاز» در شرکت نشر و پژوهش شیرازه (انتشارات شیرازه کتاب ما) است. «روابط ایران و ترکیه»، «سقوط فرقه دموکرات آذربایجان»، «کردها و فرقه دموکرات آذربایجان»، «ارومیه در محاربه عالم‌سوز» و «آذربایجان در موج‌خیز تاریخ» از جمله آثار این نویسنده است.


https://irrcmr.com/post/474