کمیسیون ویژه تحقیق سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد تشدید خشونت ها و کشتار اقلیت علوی در مناطق علوی نشین سوریه از جمله در لاذقیه، طرطوس، حماه و حمص به شدت نگران کننده شده است.

 همزمان با صدور بیانیه شورای امنیت سازمان ملل، کمیسیون تحقیق سازمان ملل نیز در گزارشی از موج بی سابقه کشتار علویان سوری به دست نیروهای تحت فرماندهی محمد جولانی وابسته به ترکیه خبر داد.

در این گزارش آمده است که مهاجمان تحت امر حکومت جولانی صدها نفر از جمله زنان، کودکان و افراد مسن علوی را به اسارت گرفته و سپس به طرز فجیع اعدام کرده اند.

این گزارش می افزاید: ما به شدت نگران موج اخیر خشونت در مناطق ساحلی و کشتار غیرنظامیان در سوریه هستیم.

بر اساس گزارش دیده بان حقوق بشر سوریه، در این کشتارها 658 علوی در لاذقیه، 384 نفر در طرطوس، 171 نفر در حماه و 12 علوی در حمص کشته شدند.

پس از قرائت این گزارش در شورای امنیت، شورای امنیت  با صدور بیانیه ای خشونت ها در لاذقیه و طرطوس سوریه و کشتار هولناک اقلیت علویان این کشور را محکوم کرد. این بیانیه که توسط آمریکا و روسیه تهیه شده است، بر نیاز به پاسخگویی مسئولین کشتارهای دسته جمعی تاکید می کند و خواستار تحقیقات سریع، شفاف و مستقل در مورد این موضوع است.

شورای امنیت با ابراز نگرانی عمیق از تشدید تنش‌های فرقه‌ای در سوریه، از همه طرف‌ها خواست تا فورا خشونت را متوقف کنند و از غیرنظامیان و زیرساخت‌ها محافظت کنند. این شورا همچنین بر اهمیت مبارزه با تروریسم در سوریه و تهدید جنگجویان تروریست خارجی تاکید کرد.

شورای امنیت از حاکمیت موقت سوریه خواست از همه شهروندان سوری فارغ از قومیت و مذهب محافظت کند و به تعهدات خود در قطعنامه 2254 برای احترام به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه پایبند باشد. 

در این بیانیه همچنین بر نیاز به کمک های بین المللی به غیرنظامیان نیازمند در سراسر سوریه و اجرای یک روند سیاسی جامع در این کشور بر اساس اصول مندرج در قطعنامه 2254 تاکید شده و از همه کشورها خواسته شده تا از هرگونه اقدامی که ممکن است موجب بی ثباتی بیشتر سوریه شود، خودداری کنند. در این بیانیه به حملات مکرر رژیم صهیونیستی به سوریه و اشغال جنوب سوریه اشاره ای نشده است.

نماینده روسیه در شورای امنیت در نشستی پشت درهای بسته، به شدت از نماینده سوریه انتقاد کرده و کشتار اقلیت علویان را با کشتار «روآندا» مقایسه کرده است.

براساس گزارش خبرگزاری ها، نمایندگان چین، فرانسه و آمریکا نیز در جلسه محرمانه شورای امنیت در پشت درهای بسته به شدت از رژیم جولانی در سوریه انتقاد کرده و خواستار مجازات عاملان این حملات شده اند. آنها همچنین از حضور عناصر تکفیری سلفی- وهابی خارجی در سوریه ابراز نگرانی کرده اند.

 علویان یکی از بزرگترین اقلیت های مذهبی در سوریه هستند . علویان سوریه یا شامات در دوران حکومت امپراطوری عثمانی، همواره تحت فشارهای مختلف قرار داشته و از مشارکت عمومی در قدرت، اقتصاد و امتیازات اجتماعی محروم بوده است. آنها بویژه در دوره سلطان سلیم عثمانی شاهد چندین نسل کشی بودند.

 با فروپاشی امپراتوری عثمانی و تحت قیمومیت قرار گرفتن سوریه توسط فرانسه، فرصت‌هایی برای اقلیت‌های سوریه از جمله علویان، فراهم شد. فرانسوی‌ها، با هدف تضعیف ناسیونالیسم عربی، به اقلیت‌های سوریه توجه بیشتری نشان دادند و آنها را وارد ارتش و دستگاه‌های اداری کردند. این سیاست، اگرچه با اهداف استعماری صورت می‌گرفت، اما زمینه را برای ارتقای جایگاه اقلیت علویان در جامعه سوریه فراهم کرد. صعود خاندان اسد به قدرت با کودتای حافظ اسد در سال 1970، نقطه عطفی در تاریخ علویان بود. زیرا، حافظ اسد خود از تبار علوی بود. به قدرت رسیدن یک خاندان علوی در سوریه، به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی علویان کمک کرد. اکنون مجددا با به قدرت رسیدن هیات تحریرالشام تحت کنترل ترکیه در سوریه که در فهرست گروههای تروریستی سازمان ملل قرار دارد، کشتار علویان در این کشور از سرگرفته شده است. 

https://irrcmr.com/post/431