بر اساس یک مطالعه جدید توسط مرکز ملی رصد نژادپرستی و تبعیض در آلمان (NaDiRa)، بیش از 60 درصد  اقلیت سیاه‌پوستان و مسلمانان در این کشور تبعیض را تجربه کرده‌اند که عواقب آن می تواند شدید باشد.

فاطیما که به عنوان معلم مهدکودک در برلین کار می کند، می گوید: " تبعیض ها از همان اول صبح در مسیر رفتن به محل کارش شروع می شود. رانندگان به علت نحوه لباس پوشیدنم نگاه عجیبی به من دارند."

 او  که لباس شیک و تمیز می پوشد و روسری بر سر دارد، می گوید یک بار مربی مهدکودک به من گفت که فکر می کند روسری غیربهداشتی است.

فاطیما گفت که در دوره آموزشی خود با نمرات "بسیار خوب" فارغ التحصیل شده است، و با این حال هنوز  یافتن کار برای او آسان نبوده است. حال آنکه به علت نیاز مبرم مهدهای کودک ها در آلمان، فرصت شغلی در این زمینه زیاد است. اما او احساس می کند که چون روسری بر سر دارد، در وضعیت نامساعدی قرار دارد. وی گفت: "این واقعا من را ناراحت می کند."

هانا نیز در برلین زندگی می کند. او گفت: "من جرات رفتن به محله های خاصی را ندارم." به گفته خودش، هر وقت با بچه‌هایش سوار مترو می‌شود، به خاطر بچه‌ها و موهای تیره‌اش، مرتباً هدف «سخنان احمقانه» قرار می‌گیرد:" آلمانی ها می گویند باید به کشورم برگردم."

آیلین مینگی، یکی از پژوهشگران "مرکز مطالعات مهاجرت و  همگرایی" در آلمان، می گوید: «تجربه های تبعیض به طور تصادفی اتفاق نمی افتد."

در یکی از جامع ترین بررسی های داده ها در مورد نژادپرستی و تبعیض در آلمان، محققان حدود ده هزار نفر را در سراسر این کشور مورد بررسی قرار دادند.

نتایج جدیدترین گزارش از مارس 2025 نشان می‌دهد اشخاصی که از نظر دیگران به عنوان «مهاجر یا مسلمان» شناخته می‌شوند، بدون توجه به اینکه واقعاً مهاجر یا مسلمان هستند یا نه؟، بیشترین تأثیر را از پدیده نژادپرستی تجربه می کنند. بعضی ها از اشخاص وابسته به اقلیت های مسلمان چون روسری دارند و بعضی ها هم صرفا بخاطر رنگ پوست شان حداقل یک بار در ماه تجربه های روزمره تبعیض را گزارش کرده اند. اقلیت زنان مسلمان و سیاه پوستان بیشتر تحت تأثیر تبعیض قرار می گیرند. بر اساس یافته های این مطالعه، بیش از 60 درصد آنها به طور مرتب در زندگی روزمره خود تبعیض را تجربه می کنند.

جهان سینان اوغلو، رئیس مرکز رصد نژادپرستی به دویچه وله می گوید: «ما می بینیم که تجربیات تبعیض در جامعه آلمان وجود دارد. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که اقلیت‌های قومی و مذهبی خواستار افزایش حقوق سیاسی خود هستند. این نشان می‌دهد که برخی از گروه‌های اجتماعی هنوز از حقوق سیاسی محروم هستند».

در آلمان، افرادی که تبعیض را تجربه کرده‌اند، به این نتیجه رسیده اند که نژادپرستی همچنان در آلمان ریشه‌دار است. 

سینان اوغلو گفت: «بیش از یک پنجم جمعیت آلمان دارای نگرش های نژادپرستانه هستند. نژادپرستی باعث رنج روحی می شود. تعصب و محرومیت اجتماعی می تواند عواقب گسترده ای داشته باشد. اضطراب و افسردگی به علت مواجهه با تبعیض و نژادپرستی هرچه بیشتر افزایش می یابد و اعتماد به نهادهای اجتماعی کاهش می یابد».

محققان این پژوهش از این واقعیت انتقاد کردند که احزاب، اغلب موضوع نژادپرستی در آلمان را به عنوان یک موضوع مربوط به اقلیت ها، کنار می‌گذارند. اما، نیکا فروتن، پژوهشگر اجتماعی، در ارائه نتیجه این مطالعه گفت: «از هر سه خانواده در آلمان، یک خانواده با سابقه مهاجرت مرتبط است. بنابراین تجربیات تبعیض آمیز، بخش بزرگی از جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد».

فروتن معتقد است که واقعیتی که اغلب در بحث درباره نژادپرستی در آلمان نادیده گرفته می شود این است که "اکثریت مردم مخالف نژادپرستی در آلمان هستند. مردم می خواهند یاد بگیرند و در مورد نژادپرستی مطلع شوند."

فِردا آتامان، کمیسر فدرال برای مبارزه با تبعیض، توجه به نتایج این مطالعه را وظیفه روشنی برای سیاستمداران می داند. آتامان به دویچه وله گفت: "آلمان برخی از ضعیف ترین قواعد ضد تبعیض را دارد. این مطالعه به وضوح نشان می دهد که مردم باید بهتر در برابر تبعیض محافظت شوند."

این خواسته آتامان بیش از هر چیز متوجه دولت آینده آلمان است که حزب محافظه کار دموکرات مسیحی (CDU)  و سوسیال دموکرات های چپ میانه (SPD) در حال حاضر برای تشکیل آن در برلین تلاش می کنند. 

گفتنی است آلمان عضو «کنوانسیون چارچوب برای حمایت از اقلیت های ملی» می باشد که در سال 1995 در شورای اروپا تصویب شده است . 

National Discrimination and Racism Monitor

Aylin Mengi

Ferda Ataman

rassismusmonitor.de/en


https://irrcmr.com/post/439