سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران در پیامی به هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران نوشت: « هر نوای محلی، سند هویت یک قوم است.»
به گزارش روابط عمومی هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران؛ در این پیام آمده است: « موسیقی نواحی، نه صرفاً نغمه و آواز، که حافظه زنده ملت ایران است؛ گنجینهای از حکمت، تاریخ، عشق و مقاومت که در جان اقوام این سرزمین خانه دارد. هر نوای محلی، سند هویت یک قوم است و هر ساز و آوا، پلی است میان دیروز و امروز ما. گاهی تلاشهایی برای حذف یا کمرنگساختن این صداهای ریشهدار دیده میشود؛ اما اگر این نغمهها خاموش شوند، تکهای از پیکره ایران از یاد خواهد رفت. جشنواره موسیقی نواحی، فرصتی است برای پاسداشت این میراث کهن و تکرار این حقیقت روشن: ایران، بدون صدای اقوام اش، ایران نیست. صیانت از موسیقی نواحی، نه فقط وظیفه فرهنگی، بلکه ضرورتی برای حفظ وحدت ملی و تمامیت فرهنگی ماست. از تلاش تمامی دستاندرکاران این جشنواره بهویژه استاندار هنرشناس هرمزگان صمیمانه سپاسگزارم که میزبان خروش دوباره این صداهای اصیل در سواحل نیلگون خلیج فارس شدند.»
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران با همکاری دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و با مشارکت استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، از ۵ تا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در استان هرمزگان در حال برگزاری است.
در این دوره از جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران، ۳۴ گروه هنری حضور دارند که شامل ۱۰۶ هنرمند برجسته میشوند. استان هرمزگان به عنوان میزبان با ۶ گروه حضور پررنگی در این جشنواره دارد. همچنین ۷ استان دیگر شامل کرمان، سیستان و بلوچستان، گیلان، فارس، خراسان رضوی و خراسان شمالی هر کدام با دو گروه شرکت میکنند. تنوع اجراها در این جشنواره، بسیار چشمگیر است، از جمله ۱۲ تکنوازی، ۶ دونوازی و گروهنوازیهای متنوع که پاسخگوی تمام سلیقههای هنری خواهد بود.
بر اساس گزارش یونسکو، ایران به لحاظ تنوع موسیقی اقوام و نواحی و صیانت از این میراث ناملموس در صدر کشورهای دنیا قرار دارد.