هويک آوانسوف، نماينده ميراث فرهنگی فلات ارمنستان، گفت: «باکو، در حال آمادهسازی يک پايگاه تبلیغی توجیهی برای زمینه سازی جهت تخريب "کليسای هاکوپ مقدس" و "کليسای جامع مريم مقدس" در استپاناکرت Stepanakert است. تبليغات منتشر شده در رسانه های جمهوری آذربایجان حاکی از درخواست هدایت شده دولتی برای تخريب کليساهای مذکور و ساخت مساجد به جای آنها است».
هويک آوانسوف افزود: «قبل از تخريب کامل "کليسای معراج مقدس" در بردزور Berdzor نیز پيشنهادهايی برای تبديل آن به مسجد مطرح شده بود. اکنون در قراباغ آنچه که ارمنی است و به فرهنگ ارمنی تعلق دارد، در معرض نابودی قرار دارد. اين نحوهی تفکر و عمل آن دولتی است که تاريخش حتی به يک قرن هم نمی رسد و خود می خواهد تاریخ تمدن های باستانی را تخریب کند. به یاد داشته باشیم که هنوز واقعيت تخريب خاچکارهای (صليب سنگ ها) ارمنی در جوغا Chuqa (جلفای نخجوان) را که سالها پيش اتفاق افتاد، فراموش نشده است. اکنون هم دست خط همان است و تغييری نکرده است.همه اينها به وضوح نشان میدهد که ميراث فرهنگی آرتساخ Artsakh با تهديد جدی نابودی روبرو است.»
درباره رویکرد دولت باکو برای نابودی میراث ارمنی در خان کندی و سایر شهرهای قراباغ کوهستانی و ساخت مساجد در این شهرها، آنار اسکندرلی، عضو "کمیته سازمان های دینی و اتحادیه های اجتماعی" مجلس جمهوری آذربایجان گفته است: « دلیلی وجود ندارد که در خان کندی، عسکران و هادروت مساجد ساخته نشود. تمامی نیازها در این مناطق به طور جدی تامین میشود؛ اگر نیاز به مسجد باشد، ساخته میشود. حتی اگر در آینده نیاز به مدرسه دینی باشد، میتوان آن را ساخت. در این مورد، هیچ چیز غیرعادی نیست. مانند سایر مناطق جمهوری آذربایجان، در مناطق آزاد شده از اشغال نیز برای رفع نیازهای مذهبی مردم، مساجد ساخته خواهد شد. ارمنیها ظلم و ستم مرتکب شدند و همه چیز را نابود کردند، اما اگر امروز جمهوری آذربایجان تمامیت ارضی خود را تضمین کرده است، ارزشهای دینی و ملی خود را در سطح لازم توسعه خواهیم داد.»
بیش از 120 هزار ارمنی ساکن قراباغ کوهستانی درپی آنکه در 20 سپتامبر 2023 ارتش جمهوری آذربایجان به خان کندی حمله کرد، بطور دستجمعی ناگزیر به مهاجرت اجباری و ترک این منطقه شدند و در ارمنستان اسکان یافتند.
برغم مهاجرت بخشی از ارامنه قراباغ به روسیه و سایر کشورها، هنوز جمعیت ارمنی قراباغ در ارمنستان به عنوان مهاجر سکونت دارند تا در آینده به خانه های خود در قراباغ کوهستانی و مرکز این منطقه، خان کندی که نام ارمنی آن استپاناکرت است، باز گردند.
پیش از این بسیاری از نهادهای بین المللی و منطقه ای از جمله پارلمان اروپا در چندین قطعنامه بر حقوق ارامنه قراباغ برای بازگشت به این منطقه و ضرورت رعایت حقوق مالکانه ، مذهبی و فرهنگی آنها از سوی دولت باکو تاکید کرده اند .
سازمان یونسکو نیز پیش از این از تخریب آثار تاریخی ، مذهبی و فرهنگی ارامنه در قراباغ ابراز نگرانی کرده و خواهان اعزام نماینده ای به این منطقه شده است.